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SNCTP000002075 | NCT03039478 | BASEC2016-01928

Effekt von verschiedenen Konzentrationen an Xylit und Erythrit auf die Freisetzung von gastrointestinalen Peptiden und auf die Magenentleerung in gesunden normalgewichtigen Personen

Data source: BASEC (Imported from 29.04.2024), WHO (Imported from 25.04.2024)
Changed: Dec 23, 2023, 5:03 PM
Disease category: Nutritional and Metabolic diseases

Brief description of trial (Data source: BASEC)

Wir wollen mit diesem Projekt untersuchen, ob die Süssungsmittel Xylit und Erythrit in niedrigen Konzentrationen einen Effekt auf die Freisetzung von Sättigungshormone, die Magenentleerung, sowie das Sättigungsempfinden haben. Des Weiteren wird die Magendarmverträglichkeit von Xylit und Erythrit untersucht. Die Freiwilligen in zwei Gruppen eingeteilt (Xylit-Gruppe oder Erythrit-Gruppe) und werden zu je 3 Studientagen aufgerufen. An diesen drei Tagen erhalten sie entweder Xylit oder Erythrit in 3 verschiedenen Dosierungen. In regelmässigen Abständen werden Blutabnahmen gemacht um die Sättigungshormone zu messen. Weiter werden Atemproben genommen und die Ausatemluft analysiert, was Rückschlüsse auf die Magenentleerung zulässt. Wir fragen die Probanden auch nach ihrem Sättigungsempfinden und nach Magendarmbeschwerden.

Health conditions investigated(Data source: BASEC)

Das Forschungsprojekt untersucht die Wirkung von zwei natürlichen Süssungsmitteln (Erythrit und Xylit) auf die Freisetzung von Sättigungshormonen und die Magenentleerung.

Health conditions (Data source: WHO)

Physiological Satiation Mechanisms

Rare disease (Data source: BASEC)

No

Intervention investigated (e.g. drug, therapy or campaign) (Data source: BASEC)

Nach Einnahme des Süssungsmittels werden im Blut der Blutzucker, Insulin, C-Peptid, Glukagon, sowie die Freisetzung von Sättigungshormonen(CCK, GLP-1, PYY und Ghrelin) gemessen. Die Magenentleerung wird über Atemproben ermittelt. Das subjektives Sättigungsempfinden wird mittels Fragebogen ermittelt und die Magendarmverträglichkeit wird ebenso erfragt.

Interventions (Data source: WHO)

Dietary Supplement: Xylitol 7g;Dietary Supplement: Erythritol 10g;Dietary Supplement: Xylitol 17g;Dietary Supplement: Xylitol 35g;Dietary Supplement: Erythritol 25g;Dietary Supplement: Erythritol 50g

Criteria for participation in trial (Data source: BASEC)

Gesunde, schlanke (BMI 19<27) Freiwillige

Exclusion criteria (Data source: BASEC)

Uebergewicht, chronische oder akute Erkrankungen, Rauchen, Drogenkonsum, Schwangerschaft

Inclusion/Exclusion Criteria (Data source: WHO)


Inclusion Criteria:

- Healthy normal weight subjects with a body-mass index of 19.0-24.9

- Normal eating habits (no diets; no dietary changes; no special dietary habits, such as
vegetarian/vegan)

- Age 18-40 years

- Stable body weight for at least three months

- Informed Consent as documented by signature

Exclusion Criteria:

- Pre-existing consumption of xylitol or erythritol on a regular basis (usage of xylitol
or erythritol as sugar replacement; xylitol or erythritol containing toothpaste is
allowed)

- Regular intake of medications (except for oral contraceptives)

- Evidence of relevant cardiovascular, pulmonary, renal, hepatic, pancreatic,
gastrointestinal, metabolic, endocrinological, neurological, psychiatric or other
diseases at screening

- Clinically relevant abnormalities in haematological laboratory parameters

- Food allergies, food intolerance

- Pregnancy

- Participation in another study with investigational drug within the 30 days preceding
and during the present study.

Further information on the trial in WHO primary registry

https://clinicaltrials.gov/show/NCT03039478

Further information on the trial from WHO database (ICTRP)

https://trialsearch.who.int/Trial2.aspx?TrialID=NCT03039478
Further information on trial

Date trial registered

Jan 31, 2017

Incorporation of the first participant

Feb 24, 2017

Recruitment status

Completed

Academic title (Data source: WHO)

Effect of Different Concentrations of Xylitol and Erythritol on the Release of Gastrointestinal Peptides and on Gastric Emptying Rates in Healthy Normal Weight Humans

Type of trial (Data source: WHO)

Interventional

Design of the trial (Data source: WHO)

Allocation: Randomized. Intervention model: Crossover Assignment. Primary purpose: Basic Science. Masking: Single (Participant).

Phase (Data source: WHO)

N/A

Primary end point (Data source: WHO)

Acute effect on cholecystokinin ( CCK) release

Secundary end point (Data source: WHO)

Acute effects on gastric emptying;Acute effects on subjective feelings of hunger and satiety

Contact information (Data source: WHO)

Please refer to primary and secondary sponsors

Trial results (Data source: WHO)

Results summary

no information available yet

Link to the results in the primary register

no information available yet

Information on the availability of individual participant data

Undecided

Trial sites

Trial sites in Switzerland (Data source: BASEC)

Basel

Countries (Data source: WHO)

Switzerland

Contact for further information on the trial

Details of contact in Switzerland (Data source: BASEC)

Bettina Wölnerhanssen
+41616858585
bettina.woelnerhanssen@usb.ch

Contact for general information (Data source: WHO)

Christoph Beglinger, Prof
University Hospital, Basel, Switzerland

Contact for scientific information (Data source: WHO)

Christoph Beglinger, Prof
University Hospital, Basel, Switzerland

Authorisation by the ethics committee (Data source: BASEC)

Name of the authorising ethics committee (for multicentre studies only the lead committee)

Ethikkommission Nordwest- und Zentralschweiz EKNZ

Date of authorisation by the ethics committee

25.01.2017

Further trial identification numbers

Trial identification number of the ethics committee (BASEC-ID) (Data source: BASEC)

2016-01928

Secondary ID (Data source: WHO)

PolyDose
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