Brève description de l’étude (Source de données: BASEC)
Wir wollen mit diesem Projekt untersuchen, ob die Süssungsmittel Xylit und Erythrit in niedrigen Konzentrationen einen Effekt auf die Freisetzung von Sättigungshormone, die Magenentleerung, sowie das Sättigungsempfinden haben. Des Weiteren wird die Magendarmverträglichkeit von Xylit und Erythrit untersucht. Die Freiwilligen in zwei Gruppen eingeteilt (Xylit-Gruppe oder Erythrit-Gruppe) und werden zu je 3 Studientagen aufgerufen. An diesen drei Tagen erhalten sie entweder Xylit oder Erythrit in 3 verschiedenen Dosierungen. In regelmässigen Abständen werden Blutabnahmen gemacht um die Sättigungshormone zu messen. Weiter werden Atemproben genommen und die Ausatemluft analysiert, was Rückschlüsse auf die Magenentleerung zulässt. Wir fragen die Probanden auch nach ihrem Sättigungsempfinden und nach Magendarmbeschwerden.
Maladies étudiées(Source de données: BASEC)
Das Forschungsprojekt untersucht die Wirkung von zwei natürlichen Süssungsmitteln (Erythrit und Xylit) auf die Freisetzung von Sättigungshormonen und die Magenentleerung.
Health conditions
(Source de données: WHO)
Physiological Satiation Mechanisms
Maladie rare
(Source de données: BASEC)
Non
Intervention étudiée (p. ex., médicament, thérapie, campagne)
(Source de données: BASEC)
Nach Einnahme des Süssungsmittels werden im Blut der Blutzucker, Insulin, C-Peptid, Glukagon, sowie die Freisetzung von Sättigungshormonen(CCK, GLP-1, PYY und Ghrelin) gemessen. Die Magenentleerung wird über Atemproben ermittelt. Das subjektives Sättigungsempfinden wird mittels Fragebogen ermittelt und die Magendarmverträglichkeit wird ebenso erfragt.
Interventions
(Source de données: WHO)
Dietary Supplement: Xylitol 7g;Dietary Supplement: Erythritol 10g;Dietary Supplement: Xylitol 17g;Dietary Supplement: Xylitol 35g;Dietary Supplement: Erythritol 25g;Dietary Supplement: Erythritol 50g
Critères de participation à l’étude
(Source de données: BASEC)
Gesunde, schlanke (BMI 19<27) Freiwillige
Critères d’exclusion
(Source de données: BASEC)
Uebergewicht, chronische oder akute Erkrankungen, Rauchen, Drogenkonsum, Schwangerschaft
Inclusion/Exclusion Criteria
(Source de données: WHO)
Inclusion Criteria:
- Healthy normal weight subjects with a body-mass index of 19.0-24.9
- Normal eating habits (no diets; no dietary changes; no special dietary habits, such as
vegetarian/vegan)
- Age 18-40 years
- Stable body weight for at least three months
- Informed Consent as documented by signature
Exclusion Criteria:
- Pre-existing consumption of xylitol or erythritol on a regular basis (usage of xylitol
or erythritol as sugar replacement; xylitol or erythritol containing toothpaste is
allowed)
- Regular intake of medications (except for oral contraceptives)
- Evidence of relevant cardiovascular, pulmonary, renal, hepatic, pancreatic,
gastrointestinal, metabolic, endocrinological, neurological, psychiatric or other
diseases at screening
- Clinically relevant abnormalities in haematological laboratory parameters
- Food allergies, food intolerance
- Pregnancy
- Participation in another study with investigational drug within the 30 days preceding
and during the present study.
-
Plus d’informations sur l’étude
Date d’enregistrement de l’étude
31 janv. 2017
Intégration du premier participant
24 févr. 2017
Statut de recrutement
Completed
Titre scientifique
(Source de données: WHO)
Effect of Different Concentrations of Xylitol and Erythritol on the Release of Gastrointestinal Peptides and on Gastric Emptying Rates in Healthy Normal Weight Humans
Type d’étude
(Source de données: WHO)
Interventional
Conception de l’étude
(Source de données: WHO)
Allocation: Randomized. Intervention model: Crossover Assignment. Primary purpose: Basic Science. Masking: Single (Participant).
Phase
(Source de données: WHO)
N/A
Points finaux primaires
(Source de données: WHO)
Acute effect on cholecystokinin ( CCK) release
Points finaux secondaires
(Source de données: WHO)
Acute effects on gastric emptying;Acute effects on subjective feelings of hunger and satiety
Contact pour informations
(Source de données: WHO)
Please refer to primary and secondary sponsors
Résultats de l’étude
(Source de données: WHO)
Résumé des résultats
pas encore d’informations disponibles
Lien vers les résultats dans le registre primaire
pas encore d’informations disponibles
Informations sur la disponibilité des données individuelles des participants
Undecided
Lieux de réalisation des études
Lieux de réalisation des études en Suisse
(Source de données: BASEC)
Bâle
Pays où sont réalisées les études
(Source de données: WHO)
Switzerland
Contact pour plus d’informations sur l’étude
Données sur la personne de contact en Suisse
(Source de données: BASEC)
Bettina Wölnerhanssen
+41616858585
bettina.woelnerhanssen@usb.ch
Contact pour des informations générales
(Source de données: WHO)
Christoph Beglinger, Prof
University Hospital, Basel, Switzerland
Contact pour des informations scientifiques
(Source de données: WHO)
Christoph Beglinger, Prof
University Hospital, Basel, Switzerland
Autorisation de la commission d’éthique (Source de données: BASEC)
Nom de la commission d’éthique chargée de l’autorisation (dans le cas d’études multicentriques, uniquement la commission directrice)
Ethikkommission Nordwest- und Zentralschweiz EKNZ
Date d’autorisation de la commission d’éthique
25.01.2017
Plus de numéros d’identification d’étude
Numéro d’identification de l’étude de la commission d’éthique (BASEC-ID)
(Source de données: BASEC)
2016-01928
Secondary ID (Source de données: WHO)
PolyDose
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