Brève description de l’étude (Source de données: BASEC)
Die Studie untersucht die Absorption von Eisen das in einer Polymer Mikrokapsel eingeschlossen ist. Wir vergleichen die Absorption von Eisen, eingeschlossen in einem Polymer mit jener von nicht eingeschlossem Eisen. Zusätzlich dazu untersuchen wir den Effekt von eingeschlossenem Vitamin C, Folsäure, Vitamin A und das Kapselmaterial. Die Studien dient um die Anreicherung von Lebensmittel (z.B. Salz, Mehl) mit Eisen zu optimieren.
Maladies étudiées(Source de données: BASEC)
-
Health conditions
(Source de données: WHO)
Iron-deficiency
Maladie rare
(Source de données: BASEC)
Non
Intervention étudiée (p. ex., médicament, thérapie, campagne)
(Source de données: BASEC)
während der Studie werden 9 Testmahlzeiten eingenommen die entweder mit enkapsulierten Eisen oder nicht-enkapsulierten Eisen fortifiziert sind.
Interventions
(Source de données: WHO)
Dietary Supplement: free FeSO4;Dietary Supplement: free FeSO4 and empty microspheres;Dietary Supplement: free FeSO4 and hylauronic acid;Dietary Supplement: free FeSO4 and eudragit polymer;Dietary Supplement: encapsulated FeSO4 3.2%;Dietary Supplement: encapsulated FeSO4 20%;Dietary Supplement: encapsulated FeSO4 3.2%, encapsulated Vitamin A;Dietary Supplement: encapsulated FeSO4 3.2%, encapsulated Vitamin A, free Folic Acid;Dietary Supplement: FeSO4 embedded in Hyaluronic acid
Critères de participation à l’étude
(Source de données: BASEC)
Es können alle weiblichen Personen teilnehmen, die:
• Im Alter zwischen 18 – 40 Jahren sind
• Einen marginalen Eisenstatus haben (Ferritin <20 ng/ml; wird von uns gemessen)
• Ein Körpergewicht von bis zu 65 kg haben
• Einen normalen Body Mass Index haben (Körpergewicht [kg] / (Grösse [m])2 = 18.5 - 25)
• In den 2 Wochen vor sowie während der Studie keine Vitamin- oder Mineralstoffpräparate zu sich nehmen
• Nicht an Stoffwechsel-, Magen-Darm- oder chronischen Erkrankungen leiden
Critères d’exclusion
(Source de données: BASEC)
Nicht teilnehmen hingegen dürfen weibliche Personen, die:
• Schwanger sind oder stillen
• Eine Dauermedikation einnehmen (ausser oraler Kontrazeptiva)
• Ein erhöhtes C-reaktives Protein haben (>5mg/L; wird von uns gemessen)
• Mittel oder stark anämisch sind (Hämoglobin <9.0 g/dL; wird von uns gemessen)
• Blut gespendet haben innerhalb der letzten 4 Monate
• Zeitgleich an anderen klinischen Studien teilnehmen oder innerhalb der letzten 30 Tagen an einer klinischen Studie teilgenommen haben
• Früher an einer Eisenisotopen-Studie teilgenommen haben
• Eine Essstörung oder schwere Allergien haben
Inclusion/Exclusion Criteria
(Source de données: WHO)
Inclusion Criteria:
- Female, 18 to 40 years old
- Marginal iron status (PF <25 ng/ml)
- Body weight < 65 kg
- Normal body Mass Index (18.5 - 25 kg/m2)
- Signed informed consent
Exclusion Criteria:
- Pregnancy (assessed by a pregnancy test) / intention to become pregnant
- Lactating up to 6 weeks before study initiation
- Moderate or severe anaemia (Hb < 9.0 g/dL)
- Elevated C reactive Protein (CRP) (> 5.0 mg/L)
- Any metabolic, gastrointestinal kidney or chronic disease such as diabetes, hepatitis,
hypertension, cancer or cardiovascular diseases (according to the participants own
statement)
- Continuous/long-term use of medication during the whole study (except for
contraceptives)
- Consumption of mineral and vitamin supplements within 2 weeks prior to 1st meal
administration
- Blood transfusion, blood donation or significant blood loss (accident, surgery) over
the past 4 months
- Earlier participation in a study using Fe stable isotopes or participation in any
clinical study within the last 30 days
- Participant who cannot be expected to comply with study protocol (e.g. not available
on certain study appointments or difficulties with blood sampling)
-
Plus d’informations sur l’étude
Date d’enregistrement de l’étude
18 oct. 2017
Intégration du premier participant
4 avr. 2018
Statut de recrutement
Completed
Titre scientifique
(Source de données: WHO)
The Effect of Encapsulation Material and Encapsulated Micronutrients on Iron Absorption in Iron Depleted Women Consuming Iron Fortified Bread.
Type d’étude
(Source de données: WHO)
Interventional
Conception de l’étude
(Source de données: WHO)
Allocation: Randomized. Intervention model: Crossover Assignment. Primary purpose: Prevention. Masking: Single (Participant).
Phase
(Source de données: WHO)
N/A
Points finaux primaires
(Source de données: WHO)
Change from baseline in the isotopic ratio of iron in blood at week 2;Change from week 2 in the isotopic ratio of iron in blood at week 4;Change from week 4 in the isotopic ratio of iron in blood at week 6
Points finaux secondaires
(Source de données: WHO)
Haemoglobin;Plasma Ferritin;inflammation marke
Contact pour informations
(Source de données: WHO)
Please refer to primary and secondary sponsors
Résultats de l’étude
(Source de données: WHO)
Résumé des résultats
pas encore d’informations disponibles
Lien vers les résultats dans le registre primaire
pas encore d’informations disponibles
Informations sur la disponibilité des données individuelles des participants
pas encore d’informations disponibles
Lieux de réalisation des études
Lieux de réalisation des études en Suisse
(Source de données: BASEC)
Zurich
Pays où sont réalisées les études
(Source de données: WHO)
Switzerland
Contact pour plus d’informations sur l’étude
Données sur la personne de contact en Suisse
(Source de données: BASEC)
Diego Moretti
+41 44 632 84 36
diego.moretti@hest.ethz.ch
Autorisation de la commission d’éthique (Source de données: BASEC)
Nom de la commission d’éthique chargée de l’autorisation (dans le cas d’études multicentriques, uniquement la commission directrice)
Kantonale
Ethikkommission Zürich
Date d’autorisation de la commission d’éthique
01.12.2017
Plus de numéros d’identification d’étude
Numéro d’identification de l’étude de la commission d’éthique (BASEC-ID)
(Source de données: BASEC)
2017-01624
Secondary ID (Source de données: WHO)
Omnifortificant
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